Spring naar inhoud

Roken is geen ziekte, dus je hoeft niet naar het ziekenhuis!

10 mei 2019

Vrijdag 10 mei 2019

Op Hoe Mannen Denken staat sinds woensdag 1 mei 2019 de volgende column online:

Roken is geen ziekte, dus je hoeft niet naar het ziekenhuis!

bron: eigen foto MW

Er heeft er weer een het ei van Columbus gevonden. Stoppen met roken moet in het basispakket van de ziektekostenverzekering, zegt Jeroen Hinneman van Verslavingskliniek Bolsterburen in Heerenveen. Je ziet meteen hoe de belangen liggen!

Afkicken van nicotine is eigenlijk doodsimpel! Het eenvoudigst (ik zei dus niet het leukst) is cold turkey, gewoon een paar dagen geen sigaret en je bent niet meer verslaafd aan nicotine. Maar nog wel aan een gewoonte en daar kom je veel lastiger van af. Niet dat ik ooit gerookt heb, maar ik heb wel gewoonten en ik weet hoe verslavend gewoonten zijn. Vooral slechte.

Het beroerde is dat roken behalve een slechte gewoonte ook een hobby is. Hobby’s behoren samen met verplichtingen waar je echt niet onderuit kunt (zoals naar je werk gaan, boodschappen of de was doen) tot de hardnekkigste gewoontes. En een hardnekkige gewoonte is hetzelfde als een verslaving.

Hobby’s zijn verplichtingen waar je in principe wel onderuit kunt, maar dat is theorie. Om een of andere manier komt dat er nooit van. Niemand zal het je kwalijk nemen als je je hobby eraan geeft, maar de ware hobbyist gaat door tot het bittere eind. Hoe bizar een hobby in de ogen van de niet-hobbyist ook is.

De meest gehoorde verklaring daarvoor is dat je een hobby voor je plezier doet, als hobbyist. Dat is tenminste wat hobbyisten beweren. En ze geloven het zelf, de meesten. Anders zouden ze het niet doen, zeggen ze dan. Eerlijk gezegd heb ik daar mijn twijfels over.

Want het zijn in bijna alle gevallen uitsluitend de hobbyisten die denken dat juist hun eigen hobby leuk is. Wat er leuk is aan wielrennen weten alleen wielrenners. Verder begrijpt niemand wat er leuk aan is om te gaan trainen bij weer en wind, om wedstrijden te rijden om des keizers baard.

Amateurwielrenners tenminste, voor profs ligt het anders. Die fietsen voor het geld. Voor hen is wedstrijden fietsen geen hobby maar een verplichting waar ze niet onderuit kunnen. En je verdient er geld mee, dat kan je van weinig hobby’s zeggen. Vooral niet van roken. En je stopt er zonder een centje pijn mee als je niet meer betaald wordt.

Dus roken heeft alle kenmerken van een hobby. Eigenlijk is de enige manier om van een hobby af te komen een andere hobby nemen, anders val je in een gat. Dus als je er eindelijk achter bent dat roken helemaal zo leuk niet is als je altijd had beweerd, moet je iets anders bedenken om te doen op al die momenten dat in je hoofd het belletje gaat dat alleen jij kan horen. Het signaal dat het tijd is om weer eens op te steken.

Stoppen met roken is dus in essentie toch heel eenvoudig. Als je snapt wat daar voor nodig is. Stap 1: even door de cold nicotine-turkey heen bijten. Stap 2: als de fysieke afkickverschijnselen over zijn aan je nieuwe hobby beginnen. Voor een roker betekent dat meestal een heel ander leven gaan leiden. Want een slechte gewoonte komt zelden alleen.

Het mooie is dus dat je in één keer al die slechte gewoontes door betere kan vervangen, voor je het weet leid je een veel beter leven. Daar heb je dus

bron: eigen foto MW

geen arts in een verslavingskliniek voor nodig maar een kloek besluit en meteen doorpakken. Dat kost niets, en hoeft dus ook niet in het basispakket.

Disclaimer: Een nieuwe hobby vind je nooit meteen leuk, iets nieuws waar je aan bent begonnen wordt pas een gewoonte als je er lang genoeg mee doorgaat. Denk maar aan hoe je ooit bent gaan roken. Die eerste sigaretten waren smerig, maar je hebt toch volgehouden! En op een gegeven moment ging het roken vanzelf!

Klik hier om de column te lezen op Hoe Mannen Denken

Geef een reactie

Plaats een reactie